Παρεκκλήσια

Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θεωρείται σύμφωνα με τους κατοίκους της Ενορίας ένα από τα παλαιότερα εξωκκλήσια του χωριού. Ακριβή χρονολογία της αρχικής εκκλησίας εκεί δεν γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που είναι γνωστό σε όλους μας είναι ότι μέχρι το 1943 ήταν το κοιμητήριο του χωριού. Γύρω στο 1937 ανακαινίστηκε ριζικά και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Κάθε χρόνο προς τιμή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου μετά το περάς της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο του ναού πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση με άφθονο φαγητό και κρασί. Τα τελευταία χρόνια ομορφαίνει την πανήγυρη το συγκρότημα του κ. Μανώλη Παπαδάκη ενώ τα παιδιά και οι νέοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως πολλές είναι οι μαρτυρίες των χωριανών για τις εμφανίσεις του Αγίου και την χάρη του στη ζωή των κατοίκων. 

«Άγιε ένδοξε Μεγαλομάρτυς του Χριστού Γεώργιε πρέσβευε υπέρ ημών.»

«Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, websites http://jump4loves.com/russian-mail-order-bride/ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»

Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου τιμάται στην αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου στις 29 Αυγούστου και στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλίτη. Κτίστηκε γύρω στο 1958 από τον Χατζή Εμμανουήλ Χατζάκη και βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό προς Ηράκλειο.

«Μνήμη δικαίου μετ γκωμίων· σο δ ρκέσει μαρτυρία το Κυρίου Πρόδρομε· νεδείχθης γρ ντως κα Προφητν σεβασμιώτερος, τι κα ν είθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τν κηρυττόμενον· θεν τς ληθείας περαθλήσας, χαίρων εηγγελίσω κα τος ν δ, Θεν φανερωθέντα ν σαρκί, τν αροντα τν μαρτίαν το κόσμου, κα παρέχοντα μν τ μέγα λεος

Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου

Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου τιμάται την ημέρα της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του καθηγητή της ερήμου, στις 17 Ιανουαρίου κάθε έτους. Κτίστηκε το 1967 με 1968 μετά από δωρεά του οικοπέδου της οικογενείας Στυλιανού Ορφανού και είναι το σημερινό κοιμητήριο του χωριού. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρώτος που ετάφη εκεί ήταν ο μακαριστός και πολυσέβαστος ιερέας π. Σταύρος Ορφανός.

«Τὸν ζηλωτὴν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καὶ τὴν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διὸ πρέσβευε Χριστῷ τῶ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»

Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (Αφέντη Χριστού)

Στην ενορία μας βρίσκεται και το παρεκκλήσι το Αφέντη Χριστού (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) το οποίο εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Το εκκλησάκι έχει χτιστεί από την οικογένεια Βασιλείου Σαμόλη το έτος 1978 και βρίσκεται εντός του οικισμού των Βουτών.

Μετεμορφθηςν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θες, δεξας τος Μαθητας σου τν δξαν σου, καθςδναντο. Λμψον καὶ ἡμν τοςμαρτωλος, τφς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβεαις τς Θεοτκου, φωτοδτα δξα σοι.

Αγίου Νικολάου

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου τιμάται στον Άγιο Νικόλαο αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό στις 6 Δεκεμβρίου. Το εκκλησάκι βρίσκεται στον οικισμό Γιοφυράκια του ΔΔ Βουτών και ανήκει στην οικογένεια Καλοκαιρινού. Στην κεντρική είσοδο του ναού αναγράφεται η ημερομηνία 1905 η ημερομηνία που χτίστηκε ο ναός. Είναι χτισμένος πάνω σε λοφίσκο και δεσπόζει σε περιοχή με καταπληκτική θέα. Πολλα είναι τα θαυματα από μαρτυρίες ασθενών του γειτονικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κρήτης.

Καννα πστεως καεκνα πρατητος, ἐγκρατεας Διδσκαλον, ἀνδειξσε τπομνσου, ἡ τν πραγμτωνλθεια· διτοτοκτσω τταπεινσει τὰ ὑψηλά, τπτωχείᾳ τπλοσια, Πτερερρχα Νικλαε· πρσβευε ΧρισττΘεῷ, σωθναι τς ψυχςμν.

Αγίων Αποστόλων

Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων τιμάται στην Σύναξη των 12 Αποστόλων στις 30 Ιουνίου κάθε έτος. Βρίσκεται στη περιοχή Γιοφυράκια και ανήκει στην οικογένεια του κ. Αποστόλου Παπουτσάκη. Χτίστηκε το 2007 και εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Κάθε χρόνο η οικογένεια προσφέρει πλούσια εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

πστολοιγιοι, πρεσβεσετε τῷ ἐλεμονι Θεῷ ἵνα πταισμτωνφεσιν, παρσχτας ψυχαςμν.

 

Leave a Reply