Ήρωες Κρήτες του 40΄

Μαλτεζάκης Ιωάννης του Γεωργίου 1915-16/9/1944
Μαλτεζάκης Νικόλαος του Γεωργίου 1917-16/9 /1944

Μεγάλη ήταν η συμβολή των Βουτών Μαλεβιζίου στη Μάχη της Κρήτης. Πολλοί θυσιάστηκαν, ιδιάτερα στην τελευταία εκτέλεση των Γερμανών από την Αγυιά Χανίων. Ανάμεσα τους ήταν και τα αδέλφια Ιωάννης και Νικόλαος Μαλτεζάκης με τον οποίο είχε αρραβωνιασθεί η κ. Μαρίκα Μεροδουλάκη- Κοκκινίδου και επρόκειτο να παντρευτούν στις κάτω φυλακές του Ηρακλείου.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αφήγηση της, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τόλμη της Κυριακής (28/5/06):
Στις κάτω φυλακές
«Πήγαίναμε εκεί για να επισκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι από τους Γερμανούς και είχαμε χρόνο επισκεπτηρίου δύο ώρες. Εκεί ήταν φυλακισμένοι οι: Μαλτεζάκης Ιωάννης, Μαλτεζάκης εμμανουήλ (ο οποίος απελευθερώθηκε την παραμονή της μεταγωγής των υπολοίπων στην Αγυιά, μετά από 20ήμερη κράτηση), Μαλτεζάκης Νικόλαος με τον οποίο ήμουν αρραβωνιασμένη, Ορφανός Στυλιανός, Δρακούλης Βασίλειος, Ζερβός Ανδρέας και Παρασύρης Βασίλειος. Ήτανε και αυτοί βγαλμένοι έξω στην αυλή και καθόντανε και είπανε να δραπετεύσουνε. Αυτό βέβαια συνέβη μετά από την εκτέλεση του Γεωργίου Ορφανού, που είχε εκτελεστεί στις Βούτες….. Όλα καλά, όμως ο Γιάννης με το Νικολή τον αρραβωνιαστικό μου, είπαν ότι δεν φεύγουν, δεν δραπετεύουν, αλλά είπαν ότι “εμείς θα κάτσουμε εδώ, γιατί αν φύγουμε θα μείνει πίσω μόνος του ο Στέλιος Ορφανός, ο πιο ηλικιωμένος αφού δεν θα μπορεί να μας ακολουθήσει” ενώ παράλληλα φοβόντουσαν πως αν δραπετευσουν οι Γερμανοί σε αντίποινα, θα έκαναν κακό στις οικογένειες τους….»
Η εκτέλεση
«Όταν εκτελέστηκαν οι δικοί μας το 1944 είχε καταρεύσει το τρίτο Ράιχ. Πρέπει να σου πω ότι είχαν απαγορευθεί οι εκτελέσεις δια τυφεκισμού. Για αυτό και τους δικούς μας ανθρώπους δεν τους σκότωσαν με όπλο, αλλά με τσεκούρι, για να μην ακουστεί πυροβολισμός…. »

Γίωργος Ορφανός

Ο Γίωργος Ορφανός είναι ένα ακόμα από τα ηρωικά τέκνα των Βουτών, που θυσιάστηκαν για χάρη της πατρίδας.’Ελαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μάχη του Ηρακλείου. Είχε επίσης ενεργό ρόλο στην Αντίσταση και συγκεκριμένα στον τομέα των πληροφοριών. Ο θάνατος ήταν το ίδιο ηρωικός όπως και η ζωή του. Στις 12 του Αυγούστου του 1944, αν και φυγόδικος, επισκεύτηκε το χωριό του, τις Βούτες, μαζί με τον παιδικό του φίλο και συναγωνιστή του Μάνο Χριστοδουλάκη, ο οποίος επανειλημμένα τον προέτρεψε να μη μείνει και διανυκτερεύσει εκεί για να αποφύγει ενδεχόμενο κίνδυνο. Δυστυχώς ο Γίωργος Ορφανός δεν τον άκουσε. Το βράδυ περίπου τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί κύκλωσαν το οικογενειακό τους σπίτι και ο ήρωας σαν παράτολμος που ήταν πάντα, πήδησε από την ταράτσα στο δρόμο και κατευθύνθηκε απέναντι στην πόρτα της ξαδέλφης του, η οποία δυστυχώς ήταν κλεισμένη καλά. Εκεί ακριβώς ένας Γερμανός λοχίας τον γάζωσε με το ταχυβόλο. Και όχι μόνο: όταν το είδε ξαπλωμένο κάτω, του έδωσε και την χαριστική βολή. Έτσι χάθηκε αυτό το μεγάλο παλικάρι, σε ηλικία 26 ετών, ο μεγάλος πατριώτης, ο οποίος δεν ανήκε σε οργάνωση, ανήκε στην πατρίδα και μόνο. (Εφημ. Ν. Κρήτη Δυετέρα 7 Ιουνίου 2004)