Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει στην “Π” Να αγαπάμε τη χώρα αλλά και η χώρα έχει χρέος να μας αγαπά

Δίνουμε μάχη για τα προβλήματα του λαού μας
Αρχιεπίσκοπος: “Να αγαπάμε τη χώρα αλλά και η χώρα έχει χρέος να μας αγαπά”

Συνέντευξη
στον Γιάννη Ζωράκη

Το ζήτημα της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών, πρόκειται νʼ απασχολήσει την ετήσια Σύνοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η οποία πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες.
Λίγο πριν τη Σύνοδο, ο Αρχιεπισκόπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, πραγματοποιεί μια εκ βαθέων συνέντευξη στην «Π» μιλώντας για τα προβλήματα που διαπιστώνει να υφίστανται καθημερινά, το χρέος των Ελλήνων απέναντι στην κρίση, το χρέος της Ελλάδας, αλλά και των κυβερνώντων απέναντι σε κάθε πολίτη.
Ο Αρχιεπίσκοπος δίνει απαντήσεις για το έργο της Εκκλησίας, την προσέγγιση της τις δύσκολες εποχές για τη χώρα, ενώ στέλνει παράλληλα μήνυμα ελπίδας και διατήρησης της τάξης και των ιδανικών που πρέπει να διέπουν τους ανθρώπους για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Ερ.: Πώς αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία την κρίση;

Απ.: «Η Εκκλησία αντιμετωπίζει την κρίση με βαθύτατο σεβασμό στον άνθρωπο, στον κάθε άνθρωπο και ειδικότερα στους ανθρώπους που υποφέρουν περισσότερο, στους άρρωστους, στους απελπισμένους, σʼ αυτούς που δεν αντέχουν. Αυτούς τους ανθρώπους η Εκκλησία τούς βλέπει ως παιδιά της. Όλους η Εκκλησία τούς βλέπει ως παιδιά της, αλλά ειδικότερα όσους υποφέρουν τους βλέπει περισσότερο κοντά της και συμπάσχει μαζί των για όλες τις καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν, είτε είναι η ανεργία, είτε είναι η ανέχεια είτε είναι η θλίψη, η απογοήτευση, είτε το χειρότερο, οι σκέψεις για αφαίρεση της ζωής, αφού για την Εκκλησία των Αιώνων η αυτοκτονία ήταν ότι πιο ανεπίτρεπτο».

Ερ.: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που σας εκμυστηρεύονται πως σκέφτονται να αυτοκτονήσουν;

Απ.: «Υπάρχουν πάρα πολλοί και ιδιαίτερα ξένοι που έρχονται και μου λένε πως δεν έχουν τι να κάνουν και σκέφτονται την αυτοκτονία, ναι».

Ερ.: Πώς προσεγγίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Απ.: «Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πνευματικά. Οι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία δεν σκέφτονται τι είναι η ζωή. Στην προσωπική μου αντιμετώπιση βάζω τα πράγματα στη θέση τους, επεξηγώντας τι είναι η ζωή, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο αυτό».

Ερ.: Ποιες είναι οι δράσεις που ώς τώρα υλοποιεί η Εκκλησία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης;

Απ.: «Όχι μόνο σήμερα, αλλά και πριν αρχίσει η κρίση υπάρχει μία ευαισθησία στους ανθρώπους οι οποίοι πονούν, πεινούν και υποφέρουν. Έτσι λοιπόν στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν συσσίτια. Βέβαια τα συσσίτια αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όμως καταβάλλουμε προσπάθειες για να μη σταματήσει αυτό.
Δεύτερον, η διακονία της αγάπης πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική. Σε συνεργασία και με το Δήμο Ηρακλείου ξεκινήσαμε σʼ έναν χώρο στην Πλαστήρα 27, οι άνθρωποι να δίδουν ότι δεν τους χρειάζεται, είτε ότι θέλουν, είτε είναι ρούχα, είτε είναι παιχνίδια, είτε είναι τρόφιμα, είτε οτιδήποτε. Κι αυτά η Εκκλησία τα προσφέρει τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή. Το πολύ όμορφο είναι όχι μόνο ότι δίδονται αυτά τα πράγματα, αλλά το ότι έχουν βρεθεί εθελοντές και συμμετέχουν σʼ αυτή την προσπάθεια.
Η Αρχιεπισκοπή επίσης έχει δώσει το λεγόμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Νομαρχία κι είχαμε κάνει μια προσπάθεια να δίδουμε σε ανθρώπους πράγματα που χρειάζονται. Ο αγώνας ο καθημερινός δίδεται εδώ. Και στις ενορίες και στα μοναστήρια και παντού, πηγαίνουν οι άνθρωποι και ζητούν βοήθεια. Κι εμείς από την πλευρά μας δίδουμε ό,τι μπορούμε».

Ερ.: Θεωρείτε πως τα μέτρα που λαμβάνονται ως τώρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γενικότερη κρίση που υπάρχει;

Απ.: «Πρέπει να πούμε ότι η Εκκλησία δε μένει μόνο στα μέτρα. Δεν πιστεύουμε ως Εκκλησία πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τα όποια νομικά, οικονομικά ή άλλα μέτρα. Πάνω απʼ όλα πρέπει να δούμε ως λαός και ως άνθρωποι αν βαδίζουμε σωστά και αν βλέπουμε τη ζωή σωστά και τα πράγματα όπως είναι. Η Εκκλησία θέλει να μη μείνει μόνο στα νομικά και οικονομικά, αλλά αφού αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα όπως μπορεί στη συνέχεια να κατευθύνει τους ανθρώπους μας και το λαό μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, με το τι είναι ο άνθρωπος και η ζωή, αλλά όχι κατά τις φιλοσοφίες, αλλά πώς από την πλευρά της Εκκλησίας πως ο Θεός έχει καθορίσει το δρόμο του ανθρώπου που αν τον βαδίζει έτσι όπως έχει καθορίσει, θα μπορέσει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

Ερ.: Ήδη χθες στην Ιερά Σύνοδο στην Αθήνα ανακοινώθηκε πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την Εκκλησία της Ελλάδας για την κρίση. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης προτίθεται να κινηθεί ανάλογα;

Απ.: «Η Αρχιεπισκοπή θέλει να είναι σε συνεργασία και σε συμπόρευση με όλη την Εκκλησία της Κρήτης. Θέλουμε από κοινού να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και όταν χρειαστεί συνερχόμαστε για να τα βλέπουμε. Κάθε Οκτώβριο γίνεται μία σύσκεψη συνοδική. Για τούτο το μήνα έχει οριστεί στις 17 Οκτωβρίου. Στη Σύνοδο αυτή θα σταθούμε μπροστά σε όλα τα προβλήματα συλλογικά και Συνοδικά. Πιστεύω θα διαθέσουμε όλο μας το χρόνο σʼ αυτά τα πρόβλημα. Θα αφήσουμε όλα τα άλλα επειδή έχουμε ευαισθησίες στα προβλήματα των ανθρώπων και τις δυσκολίες των. Γιʼ αυτό θα δώσουμε το βάρος σʼ αυτά τα προβλήματα και σʼ αυτά τα θέματα. Ολοι μαζί θα κινηθούμε, όλοι μαζί θα συζητήσουμε, κι όλοι μαζί θʼ αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα και ποια μέτρα θα πάρουμε».

Ερ.: Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντική η δεδομένη στήριξή σας στους Ορθοδόξους πιστούς.

Απ.: «Όχι μόνο στους Ορθοδόξους, αλλά σε όλους τους ανθρώπους. Εμείς δεν κάνουμε διάκριση. Δεχόμαστε όλους όσοι έρχονται εδώ, είτε είναι Ορθόδοξοι, είτε είναι από άλλα Έθνη ή Θρησκείες. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο όποιος κι αν είναι αυτός».

Ερ.: Πώς θα σχολιάζατε την προτροπή του Μητροπολίτη Νικόλαου προς το ποίμνιο του να μην πληρώνει τους φόρους του Κράτους; Είναι κάτι που θεωρείτε πρέπον;

Απ.: «Κατʼ αρχάς θα ήθελα νʼ αναφερθώ στα κείμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μεταφέροντας μια προσωπική μου άποψη, ο οποίος έζησε την εποχή της Τουρκουκρατίας και προέτρεπε τους ανθρώπους να πληρώνουν τα χρέη τους εις το τουρκικό κράτος. Τους έλεγε να πληρώνουν τους κατακτητές τους. Με αυτό τον τρόπο έλεγε στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να αγνοούν μια τάξη η οποία υπάρχει στον τόπο. Το να πληρώνει καθένας τον φόρο του είναι ένα βασικό και ουσιώδες χρέος είτε πρόκειται για το δικό μας κράτος είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Όμως…από την πλευρά τους εκείνοι οι οποίοι καθορίζουν τους φόρους, θα πρέπει να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή αν και εφόσον καθορίζουν φόρους τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν ή όχι να πληρώνουν. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δουν εκείνοι που ορίζουν τους φόρους κι όχι εκείνοι που τους πληρώνουν.
Ως πολίτης αυτής της χώρας, αισθάνομαι πως την Ελλάδα πρέπει να αγαπώ, να στηρίζω και να υποστηρίζω διότι είμαι ένα με αυτήν.
Από την άλλη μεριά όμως και η χώρα, όχι μόνο τώρα αλλά πάντα πρέπει να φροντίζει, να παίρνει μέτρα που οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν κι όχι μέτρα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Πιστεύω πως αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώνουν τους φόρους, δεν είναι λάθος των ανθρώπων, αλλά εκείνων οι οποίοι νομοθετούν μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν. Και πρέπει εκείνοι να προβλέψουν τη λύση κι όχι οι άνθρωποι να δημιουργούν μια κατάσταση αταξίας. Εμείς ως λαός πρέπει να πορευθούμε συντονισμένοι, νόμιμοι, λογικοί, όχι όμως να κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε. Είναι χρέος μας να σεβόμαστε και νʼ αγαπούμε τη χώρα μας, αλλά και χρέος της χώρας μας και βασικά των κυβερνώντων, να λαμβάνουν τέτοια μέτρα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι».