Η Ενορία μας

Ενορία Παναγίας Βουτών

Ο κεντρικός Ναός του χωριού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι δίκλιτος. Η ανέργεση του συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας σε παρακείμενο βάτο.
Στην αρχή χτίστηκε μικρό πλίνθινο προσκυνητάρι όπου τοποθετήθηκε η εικόνα. Η θεμελίωση του σημερινού Ναού έγινε με αφορμή κάποιου θαυμαστού περιστατικού που έγινε από την Παναγία σε κάποιο Τούρκο, ο οποίος την κοροίδεψε. Όλοι οι κάτοικοι συνεισέφεραν κατά την οικονομική τους δύναμη ο κάθε ένας για την ολοκλήρωση και την αποπεράτωση του ιερού αυτού έργου. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι όταν κτιζόταν η εκκλησία είχαν χρησιμοποιηθεί διάφορα τεχνάσματα για να παρακινηθούν οι ευπορότεροι να συνεισφέρουν.
Η πρώτη καμπάνα είχε ένα δυνατό και γλυκό ήχο που ακουγόταν από πολύ μακριά. Ωστόσο ράγισε από τις δυνατές καμπανιές με αποτέλεσμα να τη μετιχύσουν και να χάσει τη γλυκύτητα του αρχικού ήχου. Παλαιότερα ο χώρος γύρω από την Παναγία ήταν νεκροταφείο, το οποίο μεταφέρθηκε στον Αη Γιώργη έως το 1941 που έγινε το καινούργιο κοιμητήριο στην Παπούρα.
Στο χωρίο επίσης υπάρχουν και εξωκκλήσια, ο Άγιος Γεώργιος, πολύ παλιά εκκλησία που ανακαινίστηκε το 1937, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Αντώνιος και ο Μιχαήλ Αρχάγγελος του κοιμητηρίου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.